Het organigram

In dit artikel wordt het Organigram uitgelegd, dat je kunt vinden in het gedeelte Medewerkers.

Wat is het organigram?

Het Organigram biedt een overzicht van de hiërarchische structuren in je bedrijf en toont alle interne en externe medewerkers met de status Actief of Verlof, afhankelijk van de toegangsrechten die een medewerker heeft. Medewerkers zien alleen de organisatiestructuur waartoe zij toegang hebben. Je kunt het organigram filteren, zoeken naar medewerkers, en navigeren en inzoomen in de boomstructuur. Je kunt ook de volledige of een gefilterde versie van het Organigram exporteren in verschillende formaten.

Navigeren door het organigram

Je kunt het organigram bekijken via Medewerkers > Organigram.

Let op: Medewerkers met de status Onboarding en Inactief zijn verborgen in het Organigram. Als medewerkers bovendien geen weergaverechten hebben voor het attribuut Status en een medewerker met verlof is, wordt deze medewerker niet weergegeven in het organigram. Indien deze medewerker directe ondergeschikten heeft, worden zij ook verborgen.

De organisatiestructuur weergeven

In het Organigram verschijnen alle interne en externe medewerkers met de status Actief of Verlof ten opzichte van hun directe leidinggevende. Op het kaartje van elke medewerker staan de naam, functie en afdeling vermeld.

Tip: Medewerkers die met verlof zijn worden nog steeds weergegeven in het Organigram, maar worden gemarkeerd door een grijze banner op hun profielfoto.

Je kunt de organisatiestructuur van bepaalde medewerkers bekijken, navigeren door met de muis te klikken en te slepen of de boomstructuur van teams openen door op een leidinggevende te klikken. Het aantal directe ondergeschikten van elke leidinggevende wordt in blauw aangegeven onder hun afdeling. Als je op de naam van een medewerker klikt, wordt je doorverwezen naar het profiel van die medewerker.

Je kunt in- en uitzoomen via de zoombalk linksonder of met behulp van je muis of touchpad.

Filter- en zoekfuncties

Het Organigram kan worden aangepast door te filteren op bepaalde attributen. Bovendien kun je medewerkers vinden met behulp van de zoekbalk linksboven.

Voorbeeld: alleen gefilterd op dochteronderneming Voorbeeld: gefilterd op dochteronderneming en afdeling
employees-employee_list-org_chart_view-org_chart-filters_nl_png.png employees-employee_list-org_chart_view-org_chart_marketing_filters_nl.png

Zoeken naar werknemers in het organigram

Zoek naar medewerkers door hun naam in te voeren in de zoekbalk. De betreffende medewerker en zijn of haar directe leidinggevenden of ondergeschikten worden weergegeven. Klik op de naam van de medewerker om naar zijn of haar persoonlijke profiel te gaan.

Filterfuncties voor het organigram

Je kunt op de volgende attributen filteren: dochteronderneming (indien geactiveerd), afdeling, kantoor en team.

Opmerking: De weergegeven filteropties zijn afhankelijk van de toegangsrechten voor de bijbehorende attributen. De filters bevatten alleen medewerkers die aan de filtercriteria voldoen, en hun leidinggevenden, zelfs als die niet aan de criteria voldoen.

Tip: De filtergegevens worden opgeslagen in de URL. Daardoor kun je deze URL opslaan in je browserfavorieten of doorsturen naar andere personen, zodat zij de gedefinieerde selectie kunnen bekijken als ze dezelfde toegangsrechten hebben.

Het organigram exporteren

Klik rechtsboven op de knop Exporteren om het organigram te exporteren. In het exportvenster kun je vervolgens een bestandsformaat kiezen en de export bevestigen.

Het Organigram kan worden geëxporteerd als .jpeg-, .png- of .svg-bestand. Het geëxporteerde diagram is exact hetzelfde geconfigureerd als op je scherm en geeft de gekozen filteropties weer. Als je de hele organisatiestructuur wilt exporteren, zorg er dan voor dat alle ondergeschikten worden weergegeven.

Let op: Bij de export wordt geen rekening gehouden met het zoomniveau dat op het scherm is ingesteld. De geëxporteerde afbeelding geeft altijd het hele diagram weer dat op het scherm is geselecteerd.

Toegangsrechten voor het organigram

Om het organigram te kunnen openen, moeten medewerkers weergaverechten hebben voor de sectie Organigramweergave. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

1. Ga naar Instellingen > Medewerkers > Medewerkersrollen.
  2. Selecteer onder Rollen de relevante rol (bijvoorbeeld Alle medewerkers).
  3. Ga naar Toegangsrechten > Organigramweergave en verleen de weergaverechten.

Om andere medewerkers te kunnen zien, hebben ze ten minste weergaverechten nodig voor de sectie Openbaar profiel onder Persoonsgegevens. Om ook medewerkers die met verlof zijn en hun directe en indirecte ondergeschikten weer te geven, moeten ze ook ten minste weergaverechten hebben voor de sectie waar het attribuut Status zich bevindt (meestal in de sectie HR-informatie).

Als je alle filteropties voor dochteronderneming (indien geactiveerd), afdeling, kantoor en team beschikbaar wilt maken en de medewerker er geen toegangsrechten voor heeft, moet je extra weergaverechten toekennen voor de secties waarin deze attributen zich bevinden.

Lees meer over Toegangsrechten in detail.