Hoe vraag ik een afwezigheid aan in Personio?

⚠️ Dit artikel richt zich op afwezigheden die in dagen worden bijgehouden. Voor afwezigheden die in uren worden bijgehouden, zie dit artikel.

Wil je betaald verlof, thuiswerken of ziekteverlof aanvragen via je persoonlijke Personio-account? In dit artikel wordt uitgelegd hoe je dat kunt doen.

Je afwezigheidskalenders

Log eerst in op je Personio-account. Dat kun je het beste doen via de Google Chrome-browser. Op die manier kun je indien nodig je afwezigheden invoeren en aanpassen vanuit je eigen huis.

Voor het aanvragen van de verschillende afwezigheidstypes klik je in het dashboard op Afwezigheidskalender. Je wordt doorverwezen naar het tabblad Afwezigheid in je medewerkersprofiel. Aan de linkerkant zie je je afwezigheidskalender en in de sectie Afwezigheidstypes aan de rechterkant staat een overzicht van alle afwezigheidstypes die voor jou beschikbaar zijn.

Klik op een afwezigheidstype om meer details te zien. Voor sommige afwezigheidstypes, zoals betaald verlof, toont Personio vervolgens hoeveel verlofdagen je nog over hebt in het lopende jaar. Voor andere afwezigheidstypes waarvoor geen limiet geldt, zoals ziekteverlof of thuiswerken, zie je alleen hoeveel dagen je dit jaar al hebt opgenomen.

Een afwezigheid aanvragen

Als je een afwezigheid wilt aanvragen, klik dan op de gewenste datum in de kalender. Hierdoor wordt een venster geopend waarin je de volgende gegevens kunt invoeren:

Afwezigheidstype Selecteer in het vervolgkeuzemenu het afwezigheidstype dat je wilt aanvragen, bijvoorbeeld wettelijk verlof, thuiswerken of ziekteverlof.

Afhankelijk van het geselecteerde afwezigheidstype en de instellingen kan het zijn dat het venster wordt bijgewerkt en moet je mogelijk een vervanger aanwijzen.
Periode

Voer de exacte periode in waarvoor je een afwezigheid aanvraagt.

Afhankelijk van je werkrooster verrekent Personio automatisch pro rata officiële feestdagen en dagen van de week waarop je niet ingeroosterd bent.

Duur Als dit veld wordt getoond, selecteer dan of je de afwezigheid voor een hele en/of halve dag wilt aanvragen.
Vervanger Selecteer indien nodig een collega om je te vervangen terwijl je afwezig bent. Je collega moet ermee akkoord gaan om je te vervangen voordat Personio je afwezigheidsaanvraag als goedkeuringstaak doorstuurt naar je leidinggevende.
Opmerkingen Je hebt de mogelijkheid om een opmerking aan je verzoek toe te voegen.

Klik op Aanvragen om je aanvraag te voltooien.

Je kunt je afwezigheidsaanvraag ook direct via de Personio-app indienen.

Vakantie aanvragen (medewerkers)

Ziekteverlof aanvragen (medewerkers)

Goedkeuringsproces

Zodra je een afwezigheidsperiode toevoegt, activeert Personio een goedkeuringsproces. Je aangevraagde afwezigheid wordt aangegeven met een gestreepte lijn en wordt in je afwezigheidskalender gemarkeerd als In behandeling.

Als je aanvraag door alle verantwoordelijke medewerkers bevestigd is, word je hiervan per e-mail op de hoogte gesteld en wordt de aangevraagde afwezigheid aangegeven in een enkele, effen kleur.

Als je verlofaanvraag tijdens het goedkeuringsproces wordt afgewezen, wordt het bijbehorende item uit de afwezigheidskalender verwijderd. Je wordt ook in dit geval per e-mail op de hoogte gesteld.