Best practices: wervingsfases, categorieën en sollicitatiegesprekken

Dit artikel geeft concrete voorbeelden van hoe afzonderlijke wervingsprocessen in Personio in kaart kunnen worden gebracht door verschillende fases, categorieën en sollicitatietypes te gebruiken.

Wervingsfases

De wervingsfases moeten de afzonderlijke stappen weerspiegelen die een sollicitatie in je wervingsproces moet doorlopen. Creëer een aparte fase voor elke stap, van de ontvangst van de sollicitatie en de evaluatie van documenten, tot sollicitatiegesprekken en de uiteindelijke beslissing. Op die manier breng je niet alleen structuur aan in je sollicitatieprocessen, maar maak je ook de actuele status of voortgang van een sollicitatie overzichtelijk.

Voor meer informatie over het configureren van wervingsfases klik je hier.

Het volgende screenshot laat een voorbeeldconfiguratie zien voor wervingsfases.

Let op: de vooraf gedefinieerde fases in Personio zijn gekoppeld aan andere functies die automatisch worden geactiveerd wanneer deze fases worden toegewezen. We raden daarom aan deze fases te gebruiken en duidelijk verschillende namen te kiezen voor de door de gebruiker gedefinieerde fases.

Op het tabblad Rapporten, onder Sollicitatiefunnel, heb je ook de mogelijkheid om een analyse per fase te maken. Dit kan statistische gegevens opleveren, zoals het aantal sollicitanten die hun sollicitatie in een bepaalde fase hebben ingetrokken.

Wervingscategorieën

Door wervingscategorieën aan te maken, kun je vacatures groeperen. Dit is vooral handig als er verschillende sollicitatieprocessen worden gebruikt voor gepubliceerde functies.

Klik hier voor meer informatie over het configureren van de categorieën.

De volgende screenshots laten je drie verschillende voorbeelden zien van hoe je wervingscategorieën kunt structureren.

Voorbeeld 1: categorisering per functietype

Het is nuttig om je functies te groeperen per functietype wanneer bijvoorbeeld de sollicitatiefases voor stagiairs of parttime medewerkers anders zijn dan die voor fulltime medewerkers.

Voorbeeld 2: categorisering per kantoor of dochteronderneming

Dit voorbeeld illustreert de categorisering per kantoor. Deze structuur is handig als er verschillende recruiters verantwoordelijk zijn voor elk kantoor of elke dochteronderneming. Zo kun je voor elke categorie een specifieke autoresponder invoeren, inclusief een specifieke afzender.

Voorbeeld 3: categorisering per afdeling

Als je sollicitatieprocessen afdelingsspecifieke vereisten bevatten, dan is het raadzaam om je functies te groeperen per afdeling. Dit screenshot toont bijvoorbeeld dat alle sollicitanten voor de IT-afdeling verplicht zijn om deel te nemen aan een programmeertest.

Als er geen fase is toegewezen aan een wervingscategorie, zal Personio standaard alle bestaande fases toewijzen.

Types sollicitatiegesprekken

Creëer specifieke soorten sollicitatiegesprekken voor persoonlijke contactmomenten met de sollicitanten. De reeds opgestelde wervingsfases kunnen hiervoor als basis dienen. Wanneer medewerkers een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek ontvangen, kunnen zij in één oogopslag zien om welk type gesprek het precies zal gaan.

Klik hier voor meer informatie over het opstellen van types sollicitatiegesprekken.

Het volgende screenshot laat veelvoorkomende types sollicitatiegesprekken zien:

Om je wervingsprocessen verder te optimaliseren, kun je individuele evaluatieformulieren en e-mailsjablonen aanmaken.