Bonusbetalingen beheren

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je bonusbetalingen beheert in Personio.

Bonusbetalingen worden rechtstreeks in het medewerkersprofiel ingesteld, op het tabblad Salaris. Selecteer om te beginnen Bewerken onder Salariscomponenten.

Je kunt aangepaste bonusbetalingen toevoegen of ze koppelen aan de performance van je medewerkers. Houd er rekening mee dat je voor een berekening op basis van performance het Professional- of Enterprise-abonnement van Personio moet hebben. De standaardinstelling voor iedere medewerker is Geen bonus.

Aangepaste bonus

Selecteer Aangepaste bonus om bonusbetalingen onafhankelijk van de performance van de medewerker in te stellen. Stel het betalingsinterval in (per maand, per kwartaal, per half jaar, per jaar) en voer de datum in vanaf wanneer het bonustype moet worden toegepast.

Wanneer je dit hebt opgeslagen, kun je de bonus rechtstreeks in het salarisoverzicht bewerken.

Houd er rekening mee dat de extra kolom Bonus alleen wordt weergegeven in de profielen van medewerkers voor wie er een bonus is ingeschakeld.

Als er een aangepaste bonus is ingesteld in het medewerkersprofiel, kun je deze importeren aan de hand van een Excel-tabel, op dezelfde manier als een vast salaris. Je kunt de import uitvoeren voor een enkele medewerker of voor meerdere medewerkers tegelijk, op voorwaarde dat de aangepaste bonus is ingeschakeld in de medewerkersprofielen van deze medewerkers. Je vindt hier meer informatie over het importeren van aangepaste bonussen.

Performancebonus

Activeer de performancebonus door Doelbonuspercentage te selecteren. Dit bonustype is afhankelijk van de performance van de medewerker, en is dus gekoppeld aan het tabblad Performance van die medewerker. Je kunt hier specifieke doelstellingen met verschillende KPI's definiëren. Deze worden dan meegenomen in de berekening van de bonus. Lees dit artikel voor meer informatie over het configureren van bonusbetalingen op basis van performance. Om de functie Performance in het medewerkersprofiel te gebruiken, moet je het Professional- of Enterprise-abonnement van Personio hebben.