Stap 2: Kantoren, afdelingen en teams configureren

Omdat je medewerkersimport de medewerkersattributen Kantoren, Afdelingen en Teams bevatte, zijn al je kantoren, afdelingen en teams al automatisch aangemaakt in Personio. Toch is het zinvol om deze informatie te herzien en zo nodig aan te vullen.

Hoe worden kantoren geconfigureerd?

Je locaties zijn al aangemaakt, maar belangrijke informatie en instellingen die handmatig kunnen worden gemaakt ontbreken nog. Om ze toe te voegen, klik je op Instellingen > Kantoren en vervolgens op Bewerken. Daar kun je voor elk kantoor een adres, valuta, tijdzone en, indien nodig, een aangepaste feestdagenkalender instellen.

Waarom is het belangrijk om feestdagenkalenders in te stellen?

De juiste en volledige inrichting van de feestdagenkalender heeft grote invloed op de berekening van het verlofsaldo. Als je binnen Personio een dag als een feestdag definieert en een medewerker die dag vrij vraagt, verandert er niets aan het verlofsaldo.

Een kort voorbeeld van een feestdagenkalender
Sommige bedrijven hebben een interne regel dat medewerkers, in aanvulling op de officiële feestdagen, op 24 en 31 december een halve dag vrij krijgen. Deze halve dagen moeten in Personio worden ingevoerd in je aangepaste feestdagenkalender. Als een medewerker een vakantieaanvraag indient voor 24 t/m 31 december, wordt dit berekend als slechts vier vakantiedagen, zoals je kunt zien in het voorbeeld, aangezien de in groen weergegeven dagen niet of slechts als halve dagen worden geteld.

Als je bedrijf meerdere kantoren in verschillende landen heeft, kan er natuurlijk voor elk kantoor een aparte feestdagenkalender worden ingesteld en toegewezen.

Afdelingen en teams configureren

Onder Instellingen > Afdelingen en teams > Afdelingen kun je nu de standaardinstellingen bepalen die voor alle afdelingen gelden.

In het tabblad Afdelingen kun je de fulltime wekelijkse werkuren instellen. Deze instelling wordt later gebruikt om te bepalen of een medewerker parttime werkt en om de salarissen dienovereenkomstig te berekenen. Meestal geldt 40 uur per week.

Het tabblad Teams geeft je een extra mogelijkheid om medewerkers te groeperen en zo complexe organisatiestructuren in Personio in kaart te brengen. Maak eerst alle teams die je nodig hebt. Wijs deze teams vervolgens toe aan de bijbehorende medewerkers.