Dochterondernemingen instellen

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je je volledige bedrijfsstructuur in Personio in kaart kunt brengen, zodat je gemakkelijk alle dochterondernemingen en hun medewerkers kunt bijhouden.

Let op: Je kunt alleen dochterondernemingen toevoegen als jouw abonnement deze optie omvat. Kijk op onze website voor meer informatie over onze abonnementen en prijzen.

Dochterondernemingen activeren

Voordat je je dochterondernemingen kunt instellen, moet je deze functie eerst activeren in je bedrijfsinstellingen. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

1. Ga naar Instellingen > Organisatie > Bedrijf.
  2. Klik naast Bedrijfsgegevens op Bewerken.
  3. Vink het vakje naast Dochterondernemingen geactiveerd aan en klik op Opslaan om je wijzigingen door te voeren. Het gedeelte Dochterondernemingen wordt geactiveerd in je instellingen.

Een dochteronderneming instellen

Om een nieuwe dochteronderneming in te stellen, moet je deze eerst aanmaken, een kantoor toewijzen en medewerkers toevoegen.

De dochteronderneming aanmaken

1. Ga naar Instellingen > Organisatie > Dochterondernemingen.
  2. Vul in het veld Nieuwe dochteronderneming de naam van je dochteronderneming in en klik op het plusteken plus-icon.png.
  3. Klik op Bewerken om de naam van de dochteronderneming te wijzigen.

Rechts van de naam van de dochteronderneming zie je het aantal actieve medewerkers die aan deze dochteronderneming zijn toegewezen in Personio.

Let op: Als je een dochteronderneming wilt verwijderen, moet je eerst zorgen dat de dochteronderneming geen actieve of inactieve medewerkers bevat. Klik vervolgens op de prullenbak bin_icon.png.

Een kantoor toewijzen

Als je dochteronderneming een kantoor op een andere locatie heeft, moet je het juiste kantoor aanmaken en toewijzen aan elke dochteronderneming. Ga hiervoor naar Instellingen > Organisatie > Kantoren. Lees meer over het instellen van kantoren.

Tip: Vergeet niet om voor elk kantoor een feestdagenkalender in te stellen en toe te wijzen. Dit is belangrijk voor de berekening van verlofdagen.

Medewerkers toewijzen aan een dochteronderneming

Om medewerkers aan een dochteronderneming te kunnen toewijzen, moet je het attribuut Dochteronderneming toevoegen als extra kolom in het Excel-sjabloon voor het importeren van medewerkers. Voer vervolgens in deze kolom de naam van de betreffende dochteronderneming in. Meer informatie vind je in ons artikel Stap 1: Medewerkersgegevens importeren.

Algemene functies

Nadat je een dochteronderneming hebt ingesteld, kun je de bijbehorende gegevens beheren in verschillende gedeeltes van Personio:

Locatie Notities
Medewerkersprofiel Voor medewerkers van de dochteronderneming wordt de dochteronderneming weergegeven als een systeemattribuut in het gedeelte 'Openbaar profiel' van het medewerkersprofiel. Subcompanies-Employeeprofile_nl.png
Medewerkerslijst Je kunt de kolom Dochteronderneming weergeven in de Medewerkerslijst en de weergave filteren op dochteronderneming.Subcompanies-Employeelist_nl.png
Loonadministratie

Je kunt voor elke dochteronderneming een afzonderlijke export van de loonadministratie maken. Dochterondernemingen worden automatisch gescheiden in het loonadministratieproces. Lees meer over het beheren van de voorbereidende loonadministratie.Subcompanies-Payroll_nl.png

Organigram

Klik op de organigramweergave om de dochterondernemingen en hun medewerkers weer te geven in een duidelijk gestructureerd organigram.

Rapporten

Genereer afzonderlijke rapporten door groepen te maken of filters toe te voegen voor specifieke dochterondernemingen.Subcompanies-Report_nl.png

Filteren op attribuut

Je kunt het attribuut Dochteronderneming selecteren voor elk beschikbare filter in Personio. Zo kun je bijvoorbeeld toegangsrechten alleen aan een bepaalde dochteronderneming toewijzen. Medewerkers met toegangsrechten voor een bepaalde dochteronderneming hebben dan alleen toegang tot de medewerkersgegevens van die dochteronderneming. In Stap 8: Medewerkersrollen en toegangsrechten controleren lees je meer over toegangsrechten.