Zwangerschaps- en bevallingsverlof instellen

Dit artikel legt uit hoe je zwangerschaps- en bevallingsverlof correct instelt en beheert.

Wanneer je de verwachte geboortedatum van de baby van een medewerker invoert, berekent Personio automatisch de wettelijk vereiste verlofperiode.

Zwangerschaps- en bevallingsverlof instellen

1. Ga in het profiel van de medewerker naar Persoonlijke informatie > HR-informatie.
        2. Klik onderaan de pagina op Bewerken en vervolgens op Kind toevoegen om het venster Kind toevoegen te openen.
        3. Voer de naam en het geslacht van de baby in. Selecteer Niet bekend als je deze informatie nog niet hebt.
        4. Voer bij Verwachte geboortedatum de geboortedatum in zoals berekend door de arts.
        5. Voer bij Daadwerkelijke geboortedatum de werkelijke geboortedatum in.

Dit veld moet aanvankelijk leeg blijven, omdat het pas kan worden ingevuld nadat de baby is geboren.

6. Schakel de optie Zwangerschaps- en bevallingsverlof activeren in om de periode voor het zwangerschaps- en bevallingsverlof te activeren.
        7. Vink indien van toepassing de vakjes Geboorte van meerling en Voortijdige bevalling aan.
        8. Voer bij Duur de duur van de verlofperiode in op basis van de regelgeving van jouw land.

Personio vult in dit veld automatisch een periode in op basis van de Duitse regelgeving.

Deze periode bestaat uit 6 weken voor de aangegeven geboortedatum en 8 weken na de aangegeven geboortedatum. In het geval van een meerling of een vroege bevalling wordt de periode verlengd tot maximaal 12 weken na de aangegeven geboortedatum.

9. Selecteer bij Afwezigheidskalender het afwezigheidstype waaraan je de verlofperiode wilt toevoegen. Je kunt een specifiek afwezigheidstype voor zwangerschaps- en bevallingsverlof aanmaken via Instellingen > WERKUREN EN AFWEZIGHEDEN > Afwezigheid.

10. Klik op Opslaan om het venster Kind toevoegen te sluiten.
        11. Klik onderaan de pagina op Opslaan om de wijzigingen op te slaan.

Zwangerschaps- en bevallingsverlof bewerken

1. Ga in het profiel van de medewerker naar Persoonlijke informatie > HR-informatie.
  2. Klik onderaan de pagina op Bewerken. Klik vervolgens niet op Kind toevoegen, maar klik op het potloodpictogram naast de eerder ingevoerde geboortedatum.

3. Voer bij Daadwerkelijke geboortedatum de werkelijke geboortedatum in.
  4. Vink de vakjes Geboorte van meerling en Voortijdige bevalling aan als dit ook is veranderd.
  5. Klik op Opslaan om het venster Kind toevoegen te sluiten.
  6. Klik onderaan de pagina op Opslaan om de wijzigingen op te slaan.

Klik hier voor meer informatie over het invoeren van ouderschapsverlof en langdurige afwezigheden.