Documentsjablonen maken: selecteerbare tekstblokken

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je selecteerbare tekstblokken gebruikt volgens de interne richtlijnen van je bedrijf.

Een tekstsjabloon maken

Maak een tekstdocument in MS Office (DOCX/DOTX-formaat) of OpenOffice (ODT/OTT-formaat) en voer de tekst in die je in je sjabloon wilt gebruiken.

Opmaak van een tekstblok

De volgende tabel geeft een overzicht van de syntaxis die wordt gebruikt om selecteerbare tekstblokken op te stellen in documenten en laat zien hoe de tekstopties uiteindelijk worden weergegeven in je documentbeheer.

In het Word-document:

1. Block_name: dit veld is alleen ter informatie. Het wordt dus niet weergegeven in het uiteindelijke document.

2. Option_name 1: geef hier een omschrijving van je optie, bijvoorbeeld 'uitstekend' of 'gemiddeld'. Dit wordt dus niet weergegeven in het uiteindelijke document.

3. Bsp-text 1: vul hier de eigenlijke tekst in zoals je wilt dat die in je uiteindelijke document wordt weergegeven. Je kunt natuurlijk ook plaatshouders, geslachtsvariabelen en een datumnotatie gebruiken als onderdeel van deze tekst.

4. Option_name 2: voeg verschillende opties toe.

In het documentbeheer

5. Block_name: dit veld is ter informatie voor je documentbeheer.

6. Selecteer de beschikbare alternatieven in je documentbeheer.

7. Hoe de tekst in het uiteindelijke document wordt weergegeven.

Voorbeelden

De onderstaande screenshots laten nog twee voorbeelden zien van selecteerbare tekstblokken:

Evaluatie van gedrag

[[ Evaluatie van gedrag
[ uitstekend: ||Zijn|Haar|| gedrag was voorbeeldig. ]
[ gemiddeld: ||Zijn|Haar|| gedrag was onberispelijk. ]
[ slecht: ||Zijn|Haar|| gedrag was aanvaardbaar. ] ]]

Evaluatie van deskundigheid

[[ Evaluatie van deskundigheid
[ uitstekend: ||Hij|Zij|| beschikt over uitstekende vakkennis. ]
[ gemiddeld: ||Hij|Zij|| beschikt over goede vakkennis. ]
[ slecht: ||Hij|Zij|| beschikt over de vereiste vakkennis. ] ]]

Lees voor meer informatie over het gebruik van tekstblokken voor de evaluatie van medewerkers en nuttige voorbeelden ons Helpcentrum-artikel Best practices: documentsjablonen.